Стартира сезонът на сватбите в „Двореца“

0
2422

Тази година сезонът на сватбите в „Двореца“ стартира по-рано от обичайното. Първата церемония бе проведена през втората половина на месец април. Все още не можем да кажем кога ще приключи, защото ежедневно получаваме запитвания за организиране на сватбен ритуал при нас. Миналата година последната церемония бе организирана в средата на октомври. Към момента 40 двойки  са потвърдили желанието  си тази година  да се врекат във вярност един на друг сред уникалната обстановка на Архитектурно-парковия комплекс. Постъпили са и 5 заявление за сватбен ритуал през 2018г.

През 2016 година е имало 72 сватби, при 65 през 2015г. и 58 през 2014-а. В огромната си част, сватбените ритуали са били от смесени двойки. Процента на българските сватби е бил около 30%, изцяло чуждите сватбени тържества – около 20%, като от тях водещи са  на британски и румънски граждани.  Този факт има логично обяснение със сантиментална нотка-кралица Мария е внучка на английската кралица Виктория, a съпругът й  Фердинанд I става крал на Румъния.

Романтиката на Нимфеума, където младоженците  най-често изричат своите клетви на вярност, безспорно е главния фактор за организиране на сватба в „Двореца“. Това е едно от най-знаковите места на територията на културния център.  Именно тук кралица Мария е празнувала свои рождени и именни дни, посрещала е множество значими гости, делегации и шествия по различни официални поводи.

„Двореца“ вече предлага и нова услуга – сватба през зимата в личната вила на кралицата  – „Тихото гнездо“. Влюбените могат да кажат своето „да“ в историческата сграда, където се съхраняват експонати от времето на кралица Мария, археологически находки от района на Балчишкия залив и икони от 17 и 18 век.

Извършват се и църковни ритуали. Параклиса „Успение Богородично“ е мястото, където двойките се вричат пред Бога.

Бившата кралска резиденция позволява на младото семейство да запечата първите си спомени чрез сватбена фотосесия сред неповторимата красота на „Нимфеума“, в „Градина на плачещите дървета“, в „Розариума“, в „Градината на граф Томислав“ (Градина английски двор), на мраморния трон на кралицата, пред личната ѝ вила „Тихото гнездо“, на „Сребърния кладенец“.

Често младоженците  отсядат във вилно селище „Двореца“, съчетаващо природа, архитектура, море и кралска обстановка.

Екскурзоводната беседа за запознаване с историята на комплекса е атрактивен подарък за гостите на всяко сватбено тържество.

Комплексността на сватбената услуга, предлагана от Културен център „Двореца“ привлича младоженци от почти  всеки континент. Малайзия, Монако, Перу, Шанхай, Сеул, Отава, Сингапур, Полша, САЩ, Дубай, Ливорно, Лондон, Генуа са само част от екзотичните места, довели влюбени един в друг хора, за техния сватбен ден.

През юни 2017 година „Двореца”  ще посрещне гости от Малайзия и Сингапур, които идват тук за сватбата на младоженци, установили се да живеят в Канада.