Селски туризъм

0
1738
Селският туризъм е предизвикателство не само за чужденци, но и за българи. Къщите пригодени за тази туристическа услуга са изключително атрактивни с услугите, които могат да ви предложат.
Програмата, на която можете да станете свидетели, най-често включва запознаване с българския фолклор в района, чрез изпълнения на песни и танци от местни жители, облечени в характерните добруджански носии. Традиция е и да бъдете посрещнати с погача със сол и мерудия.

Дворовете на селските къщи са превърнати в малки етнографски музеи, където са подредени богати колекции от сечива и предмети, с които са си служили нашите баби и дядовци в миналото – диканя, чекръци, станове, дараци, хурки, вретена, хаванчета за биене на масло, нощови и пр. Повечето сечива са приложими и днес, като всеки може лично да пробва как се борави с тях.
Кухнята в селската къща предлага традиционни ястия – баница, боб, леща, погача, рибена чорба, булгур, гювечи и др. Всеки гост има възможност сам да приготви и да опита гозбата си.

В атракциите се включва и анимация, където всеки бива облечен в народна носия, за да се хване на традиционното право добруджанско хоро.

Не по-малко емоционални ще са преживяванията ви с атрактивно изписани каруци, теглени от магарета.
Някои къщи предлагат и нощувки, както и запознаване с грижата за домашния добитък – хранене, доене, събиране на яйца, чистене и пр.
Селски туризъм успешно се развива в селата Соколово и Гурково, които са съответно на 7 и 10 км от Балчик.