Романтична серенада в Двореца

0
2014

Нов камерен ансамбъл ще свири в Каменна зала на ДКИ КЦ „Двореца“

Концертът ще започне в 20:00 ч на 11 юли /вторник/ в Каменна зала.

Вход свободен!

Идеята за проекта се поражда именно в Двореца Балчик, на миналогодишното издание на „Мюзик кампус“ след заключителния концерт на класа по флейта, воден от Феликс Ренгли. Росица Бояджиева и професор Георги Спасов са сред  слушателите.  Обзети от магическото въздействие на архитектурно-парковия комплекс в тях първоначално се оформя идея за концерт от 2 флейти, но за да се обогати културния продукт като тембър и репертоар, е добавена китара.

Тембрите и на флейтата, и на китарата звучат романтично, освен това със своята мелодичност и характер избраните произведения будят романтични усещания. Ето защо концерта е наречен „Романтична серенада“.

Нели Янчева Недева-Илиева започва да свири на китара на 10-годишна възраст. През 1987г. продължава образованието си в СМУ „Добри Христов”, където учи в класа по китара на Любен Хараламбиев. Завършва средното си образование през 1991г. През 1995 г. се дипломира в АМТИ – гр.Пловдив, със степен бакалавър по музикална педагогика, след което получава магистърска степен по класическа китара в ДМА „Панчо Владигеров”, в класа на доц. Александър Пумпалов. През 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Концертният китарен репертоар и музикалното развитие на ученика” в НБУ- София. Носител е на „ Златна лира” от  „Съюз на българските музикални и танцови дейци”  за  високи творчески  постижения. От 2012 г .е председател на дружество „Педагози и акомпанятори“  при НУИ „Д. Христов“ към СБМТД.  Член е на Aсоциацията на българските китаристи.

Проф. Георги Спасов е сред най-изтъкнатите съвременни български инструменталисти. След дипломирането си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” той специализира в Залцбург при А.Николе и К.Х.Цьолер, както и в Националната консерватория в Париж при Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. Участва и получава диплом от лятната академия в Ница на Жан-Пиер Рампал.Георги Спасов е единственият български флейтист, поканен на първия и втория симпозиум на флейтистите от цял свят в Ница, където получава висока оценка като инструменталист и педагог. За високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

Георги Спасов е първи солист на Софийската филхармония и професор по флейта в Музикалната академия в София. Десетки негови записи са включени в „златния фонд” на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Флейтистката Росица Бояджиева завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Работи в Духовия оркестър на град Добрич. Участва с музикални импресии в много рецитали на известни поети като Елисавета Багряна, Дора Габе, Евтим Евтимов, Любомир Левчев. Лауреат на първа награда от „Music World 2001“ – Италия, както и на Годишната награда за музика през 2009 г. на Комисията за духовно развитие на община град Добрич.