Рибената чорба ухае на девесил

0
2192

Хамсията и сафридът излизат наесен

Ако обожавате вкуса на прясна риба и искате да опитате морски специалитети, приготвени по стотици начини, то септември
е вашето време да отскочите до родното море. Който ви каже, че предлага прясна риба от Черно море преди средата на септември, ви лъже, категорични са бургаски рибари. Преди това всички морски предложения в менютата на крайморските капанчета са на замразени продукти.

През лятото рибата влиза навътре, а горещините тая година съвсем я прогониха към хладната вода, обясняват морските вълци. Хамсията е първата прясна риба този сезон, излязла на плитко дни след дъжда в края на август.
Рибари и готвачи вече слагат тигана за пресен паламуд, сафрид, попчета, карагьоз, кефал. Дългогодишни рибари казват, че есенният сафрид е най-добър, защото вече е пораснал и рибата сега е едра и месеста, а гърбът му е лъскав.

Феновете на рибните специалитети със сигурност вече познават на пръсти Добруджанското крайбрежие. В закътани малки
заведения край брега майстори приготвят изключително вкусна рибена чорба. От Дуранкулак до Балчик собствениците на малки кръчмички се надпреварват в славата за най-добра чорба, но пък и не разкриват тайната.

Всички са категорични обаче в едно – истинската рибена чорба се прави поне от 3-4 вида риба, задължително трябва да има девесил и да е полята със саламурика. Средно порция чорба върви от 2.50 до 3.60 лв. В подножието на шабленския фар от памтивека се намира култовото заведение „При бай Пешо“. Там можете да похапнете и цаца за 4 лв. порцията, попчета – за 6 лв. или 70 грама хайвер, който струва едва 1.50 лв.

На брега на Дуранкулашкото езеро се намира „Златната рибка“.
Китното ресторантче е предпочитано както от ВИП персони, така и обикновени пътници. Мястото е уникално, защото освен вкусна кухня на достъпни цени, предлага и уникална природа и тишина. В Каварна човек не може да не се отбие на брега на морето, където се намира емблематичната механа „Българка“, посрещнала не една и две родни и чужди знаменитости.
Освен специалитети на заведението, тука може да се опитат морски дарове, приготвени на керемида.

Открай време най-евтино излиза хапването в Балчик. Множество малки скътани ресторантчета, та дори и тези на самата крайбрежна ивица, предлагат богат асортимент. В Балчик порция попчета е 5 лв., а порция миди натюр или с ориз е по 7.50 лв.
Белият град е емблематичен и с т. нар. Рибарски площад. Пред импровизираното рибарско пристанище, намиращо се до сградата на Боцманата, всеки ден сутрин пресният улов се предлага директно на клиентите. Разнообразието варира от това какво предлага морето. Килограмът на вкусната риба зависи от
количествата, които рибарите са успели да извадят. Ако морето даде и ние даваме, казват рибарите и допълват, че при добър улов кило сафрид върви средно по 3 лв., а ако е кът -цената скача двойно.
В момента може да се купи и пресен карагьоз на цена от 3 лв., като карагьозът става много вкусен на скара, добавят морските вълци. Сред задължителните риби, които се предлагат, е и добре познатата цаца. Докато в кръчмите порцията е 4 лв., то рибарите дават килото от дребната рибка за лев,
най-много два.

Източник: StandartNews.com
Снимка: Боряна Божидарова