Реставрират стенописи в параклиса в Двореца в Балчик

0
961

Чрез проект за реставрация и консервация ще бъдат Bogorodica, Balchikвъзстановени стенописите в параклиса „Успение Богородично“ в Двореца в Балчик, съобщи директорът на  културния институт Ивелина Радилова. Тя припомни, че параклисът е сред обявените паметници на културата, като е изградено копие на църква от 15-и век в близост до Фамагуста в Кипър. Дворецът е издигнат навремето от румънската кралица Мария като нейна лятна резиденция и параклисът е направен по нейна идея, тъй като много харесала кипърската църква, разказва още Радилова.

За стартиране на реставрационните дейности се чака одобрение на проекта от Националния институт за недвижимо културно наследство, като за това ще са нужни около 60 000 лева, които Двореца ще задели от бюджета си.

Очаква се всички процедури да приключат до два месеца, добавя Радилова, като по думите й това означава, че параклисът няма да бъде затворен в разгара на туристическия сезон и гостите в комплекса ще могат да наблюдават на живо работата на реставраторите.

По информация на standartnews.com