Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ е изненадан, че предложението им за Ботаничeската градина е отхвърлено без работна среща

0
1176

Ректорът проф. дин Иван Илчев на СУ „Св. Климент Охридски“ е изненадан, че предложението за стопанисване на Ботаническата градина в Балчик е отхвърлено без работна среща между страните, съобщиха от университета.

В становището на СУ „Климент Охридски“ се казва „Изумени сме, че пресслужбата на Министерство на културата коментира кореспонденция, която още не е получена в Софийски университет. И това след едногодишно мълчание по повод предложенията ни, направени още на 14 юли 2011г. с писмо № 04-06-5.

От януари тази година, Ректорът търсеше среща с министър Вежди Рашидов. Срещнахме се на 19 март 2012 г. като се разбрахме да изпратим наново проекта за споразумение. Изпратихме го на 20 март 2012 г. Изненадани сме, че предложенията на Софийски университет се отхвърлят чрез прессъобщение, без дори да е проведена една работна среща за обсъждането им, без дори да ни е изпратен отговор, че не са съгласни с някои клаузи или с целия текст, нещо което би трябвало да е нормално във взаимоотношенията между две институции, които претендират, че са европейски.
Под достойнството на Софийски университет е да влиза в полемики и да оспорва аргументи, които наред с другото са и некомпетентни.
Ясно е, че на някои служители на Министерство на културата и то предимно на ниско ниво, както казах и на срещата си с министър Рашидов – не се хареса решението на Министерски съвет, което бе прието по личното предложение на министър-председателя, с което преди една година се сложи край на подобни спорове.
Искаме, когато има спор, а не сме убедени, че тук има място за спор – той да се води професионално, спазвайки законите на България. Вероятно наша вина е, че не дадохме гласност на състоянието, в което приехме управлението на имота, но още от времето на споровете с министър Стефан Данаилов не сме имали подобна практика.
Преди две години на пресконференция отправих призива, че искам да уважаваме правителството, което ни управлява. Искаме го и сега.“, пише още в становището на университета.

Страница на гражданската инициатива: Да защитим правото си на свободен достъп до Двореца!

 

Източник: Агенция „Фокус“