Първи международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

0
1140

Първото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе в Балчик от 2 до 5 юни. Идеята е той да бъде ежегоден и да се реализира през първата седмица на месец юни. Фестивалът е отворен за български и чуждестранни непрофесионални хор…ове от всички категории – смесени, камерни, еднородни, детски. Не са предвидени възрастови ограничение за участие. Едно от изискванията е кандидатите да подготвят програма до 20 минути, която да представят в два концерта в рамките на фестивала. Сред условията е да бъдат представени музикални произведения от националността на хора и от български автор. Предвижда се участие в работно ателие по време на фестивала, както и изпълнения в гала-концерт.
Заявки за участие ще се приемат до 1 март, като всички желаещи да се включат могат да го направят по пощата или по електронен път. Към заявката е необходимо да бъде приложено кратка анотация на хора и неговия диригент, рекламни снимки на хора и на диригента, както и копие от партитурите на изпълняваните във фестивалната програма творби. До 15 март заявилите участие ще получат уведомителни писма и партитури за работното ателие.
Награди ще бъдат раздадени за цялостно представяне във фестивала „Черноморски звуци“, Диплом от Български хоров съюз за най-добро представяне на български хор, Диплом от Съюз на българските композитори за нова (премиерна) песен, Диплом от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен, награда за диригент от Съюза на българските музикални и танцови дейци и отличаване на Мис и Мистър “Фестивал”.
Организатор на проявата е Сдружение “ Приятели на хор Черноморски звуци“ с партньорството на Съюз на българските композитори, Български хоров съюз, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870”, ДКИ – Културен център „Двореца”, Ротари клуб – Балчик и Художествена галерия – Балчик.
За повече информация на сайта: www.chernomorskizvutsi.com