„Пролетни настроения“ в Двореца

0
1134

izlozba dvoreca 2В галерия „Тихото гнездо“ на 20 май, беше открита изложбата „Пролетни настроения“. Тя е на ученици от специалност „Изящни изкуства“ при Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.

Експозицията беше реализирана благодарение на общите усилия на ДКИ КЦ „Двореца“ и ръководството на НУИ „Добри Христов“, и лично на директора му г-н Христо Дипчиков.

Специални гости на откриването бяха Областният управител на област Добрич г-н Недко Марчев, както и водената от него официална група, включваща представители на МРР (секретариат на РСР – СИР), членове на неправителствени организации и експерти от Областна администрация – гр. Добрич.

Обиколката в Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ – Балчик, беше наситена с множество акценти. Освен посещението на изложбата „Пролетни настроения“, гостите ни бяха запознати подробно с живота на кралица Мария Александра Виктория де Единбург, лично от директора на ДКИ КЦ „Двореца“ – г-жа Жени Михайлова.

Предмет на последвалите разговори стана и начинът, по който е била създадена лятната резиденция на ръмънската Кралица, превърнала се по-късно в собственост на Българската държава и стопанисвана от Министерство на културата.

Беше показана и експозицията от археологически артефакти, както и ценните икони, които са експонирани в обособена за целта зала. Гостите имаха възможност да разгледат и останалата част от културните аритектурни паметници на територията на целия Архитектурно-парков комплекс.
Официалните лица посетиха продължаващата изложба „Чешко стъкло в Двореца“, както и „Кралската винарна“. Бяха запознати с целите и амбициите, които Културният институт има за близко и по-далечно бъдеще.