През декември Балчик ще се обсъжда размерът на туристическия данък

0
1011

През месец декември в община Балчик ще се обсъжда размерът на туристическия данък по предложеното от правителството изменение в Закона за местните данъци и такси, съобщи началникът на ресорния отдел по туризма Марияна Петкова.

Обсъдени са конкретни рамки, но дата на срещата ще бъде уточнена след като законът мине на второ четене в парламента.

Служителите в отдела отчитат в доклада по изпълнение на програмата за развитие на туризма за тази година, че заложените приходи от туристическа такса са изпълнени на 110%, тъй като това лято контролът по събираемостта е бил засилен.

Общо в местната хазна са влезли повече от 786 хиляди лева, като 75 на сто са внесени от курорта Албена. Следва Кранево с почти 14 на сто и Балчик с вилна зона – около 8 на сто.

Направени са общо 48 проверки по Закона за туризма от Звеното за защита на потребителите, като са съставени 8 акта за нарушение.

Общината е била предпочитана дестинация за 190 хиляди туристи, които са реализирали близо 1 млн. 122 хиляди нощувки. Увеличението на гостите спрямо 2009-а е с 34 на сто, на нощувките – с 41%, а отчетения среден престой се е покачил от 5 на 6 дни.

Най-голям дял имат румънците, следвани от руснаците, немците, поляците, както и от украинци, французи и норвежци.

Източник: Радио Варна