Предстои консервация и реставрация на находки от храма на Кибела в Балчик

0
1119

Тази година предстои консервация и реставрация на находки от храма на Кибела в Балчик, открити от археолозите още през 2008 година. Това съобщи директорът на Историческия музей в града Радостина Енчева, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна.

Сред по-интересните находки са мраморна глава на Посейдон, две статуи на Афродита, един релеф на майката богиня Кибела, две оброчни плочки с Тракийския конник, около десет епиграфски паметници (надписи на гръцки език), като всички артефакти са от мрамор. Към тях се добавят също монети и костени игли. При последните има много интересни предмети с накрайник, изобразяващ Афродита.

Предвидените средства за консервация и съхранение са 30 000 лева, каза Енчева. По нейните думи, за съжаление, с времето храмът на Кибела в Балчик се руши, защото през есенно-зимния сезон археологическият обект е изложен на атмосферните влияния, като само частично се покрива с найлон.

Опазването на културния обект е възпрепятствано заради проблема с частния имот, на чиято територия се намира храмът. За пример Радостина Енчева посочи фактът, че се руши исхара – огнище за жертвоприношения и въобще цялата запазена част на храма, който в архитектурно отношение е изграден от местен камък, така нареченият балчишки камък. Изложен на атмосферните влияния с времето камъкът се похабява и руши.

Приключиха и разкопките на късно-античната крепост, която се намира в квартал “Хоризонт” и която от 1994 година е обявена за недвижима културна ценност. Екипът, работил това лято в Балчик, е направил профил на стратиграфията, т.е. изследвани са културните напластявания, запазени на крепостта.

Източник: радио „Фокус“ – Варна
Снимка: личен архив Радостина Енчева