Салвадор Дали по време на голф турнир

0
1134

Спортната серия на художника Салвадор Дали ще бъде представена по време на второто издание на един от най-престижните голф турнири в “БлекСийРама” край Балчик – “Про ам” от 15 до 17 юли.
За първи път в България през 2009 година голф игрище “…БлекСийРама”, организира и успешно проведе турнирно състезание с формaт Pro Am. То привлече 18 отбора от аматьори и професионалисти от над 10 страни, сред които Англия, Румъния, Словакия, Сърбия, Гърция, Шотландия, Южна Африка, САЩ, Швейцария, България и др. Доказателство за успеха на турнира е решението на Професионалната Голф Асоциация на България с подкепата на Професионалната Голф Асоциация на Европа, на голф игрище ”БлекСийРама” да се проведе второто издание на това състезание на 36 дупки, 2 дни по 18 дупки. „Pro Am“ е турнирен формат, при който се състезават отбори от аматьори с участието на един професионален голфър във всеки тим. В масовия голф това е най-привлекателното състезание.
Участниците в турнира и любителите на елитния спорт ще могат да се насладят и закупят специално подбрани за събитието оригинални творби на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Хуан Миро и Хънт Слонъм. Сред картините ще могат да се видят уникалните графики на испанския сюрреалист Салвадор Дали, изобразяващи голфър след удар на топка и футболист в момент на напрегнато движение по време на спортна среща. Дали създава двете графиките през 1973г. като част от т.нар. „Спортна серия”. Гениалният художник разработва картините със средствата на литографията в три цвята. Тиражът им е лимитиран – само от 330 броя върху нискокиселинна хартия Arches. Всяка една от литографиите е номерирана с римски или арабски цифри и е ръчно подписана с молив от Дали.Освен изключително редките графики на Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Хуан Миро, голфърите ще могат да видят и някои от екзотичните масла на поп арт художника Хънт Слонъм, който наскоро гостува в България по покана на Галерията за модерно изкуство.

Източник: радио „Добруджа“
http://dobrudja-news.net/index.php?option=com_content&task=view&id=26429&Itemid=27