Пласидо Доминго – певецът с над 120 роли

0
1075

Оперната звезда отложи за догодина гостуването си в Балчик

Световноизвестният тенор и художествен директор на оперите в Лос Анджелис и Вашингтон Пласидо Доминго няма да ни гостува на 4 септември в Балчик. Звездата на оперната сцена трябваше да участва в международния проект „Музика от вълните“, който цели да популяризира музикалната култура на средиземноморските страни – Испания, Италия и Франция заедно с постиженията в оперното изкуство на страните от Черноморския регион. За съжаление спешни ангажименти отложиха изявата му, очаквана с огромно нетърпение от меломаните. Добрата новина е, че Пласидо Доминго все пак ще дойде у нас, макар и със закъснение. Пиарът на община Балчик потвърди пред „Новинар“, че височайшият гост ще пристигне със сигурност през следващото лято.

Пласидо Доминго е роден на 21 януари 1941 г. в Мадрид в семейство на артисти. През 1950 г. заедно със семейството си се преселва в Мексико. Първо учи пиано и дирижиране в консерваторията на Мексико сити, а после и вокална техника. Първият му певчески опит е като баритон, а през 1960 г. дебютира като тенор в ролята на Алфредо от операта „Травиата“ на Джузепе Верди.

През 60-те години работи в Националната опера на Израел, където има повече от 280 представления в 12 различни роли.

През 1968 г. дебютира в „Метрополитен“. Творческото му сътрудничество с тази опера продължава и до днес (сезон 2006/2007 г.) с общо над 400 участия в 42 роли.
Доминго е пял в „Ла Скала“, Милано, „Щаатсопер“, Виена, „Ковънт Гардън“, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Барселона, Мадрид, Буенос Айрес. Соловите му партии включват над 60 главни роли.
Доминго записва и издава над 100 албума с класическа оперна музика, както и няколко албума с популярни испански любовни песни. Има над 120 роли в стотици спектакли.

Несъмнено най-голяма е известността му като един от Тримата тенори заедно с Хосе Карерас и Лучано Павароти, с които популяризират сред широката слушателска аудитория класическото песенно изкуство. Така трудните арии стават достъпни и интересни за хиляди меломани, открили чара на операта чрез Тримата тенори.
Пласидо Доминго участва в големи благотворителни акции за жертвите на земетресения в Северна Америка, СПИН и др. Номиниран е от най-авторитетните издания на света за „Крал на операта“ („Нюзуик“), „Ренесансов мъж в музиката“ („Кориере дела сера“), „Най-велик оперен артист на модерните времена“ („Гардиън“). През последните години Доминго е художествен директор на оперните театрите във Вашингтон и Лос Анджелис.

Преди няколко месеца големият певец беше опериран от рак на дебелото черво, но само няколко седмици по-късно извиси глас в операта „Симон Боканегра“ на Джузепе Верди.
Наскоро Доминго чества 40-годишен юбилей от стъпването си на миланската сцена.

От 46 години певецът е женен за оперната режисьорка Марта Орнелас. Пасидо има три деца: Хосе – 50 г., от първия му брак, Пласидо на 42 г. и Алваро Маурицио на 39 години.

Доминго е двигател на прочутия конкурс „Опералия“. И тази година – 2010-а, български гласове превзеха оперната сцена на арт състезанието. Наградният фонд е 30 000 долара. Меломаните харесаха младата ни надежда Соня Йончева, която се представи в ролята на Манон от едноименния оперен шедьовър на Масне.

През 1999 година лауреат на конкурса стана Орлин Анастасов. Соня Йончева е учила пиано и пеене в България, а след това в женевската академия. Вокалистката ни пее „от рок до барок” в Ню Йорк, Лондон, Брюксел, Мадрид, Милано и на други престижни сцени. Миналата година е пяла заедно със Стинг в рокоперата Welcome to the Voice (”Добре дошли при гласовете”) в театър „Шатле“ в Париж.
Сега чакаме Пласидо Доминго на българска земя.

Източник: Новинар.нет
Снимка: БГНЕС