Парадът на лалетата с пълна сила през април в Ботаническата градина

0
1885

Градината достъпна и за превозни средства през специален вход

botanic_garden(301x450)Над 80 000 пролетни растения ще зарадват посетителите на Ботаническата градина в Балчик тази пролет. През месец април, в импровизирания Парад на лалетата, който се прави за осми пореден път, ще могат да се видят над 130 сорта от всичките 14 класа лалета – клас „Триумф”, папагалови, зеленоцветни, ранноцъфтящи и др. Някои от тях, заедно със зюмбюлите и минзухарите, вече цъфтят. Голям интерес представляват четирите сорта от редките черни лалета.  През април на вниманието на публиката ще бъдат представени нови сортове виоли, незабравки и други цветя и т.нар. „Пролетната градина“.

Колекцията от зимоустойчиви кактуси и сукуленти, които остават на открито и през студените месеци, вече наброява над 200 вида. Меката зима е способствала за тяхното нормално развитие и по тях няма никакви поражения, тъй като сукулентите издържат до минус 30 градуса.

Заради големия интерес на туристите Ботаническата градина в Балчик вече ще е достъпна и за превозни средства през специален вход, се съобщава на kmeta.bg. Таксата за влизане на лек автомобил ще е 2 лв., а с по 5 лв. ще се таксуват микробусите.

Цените са утвърдени от академическото ръководство на Софийския университет. Таксата за достъп на възрастни до градината е в размер на 5 лв., а за деца, ученици и студенти – 1 лв. Градината работи без прекъсване през седемте дни от седмицата от 8 до 18 часа, а от средата на април работното време ще бъде удължено до 20 ч., добавят от управата.

Посетителите имат достъп до постоянната експозиция от тропични и субтропични растения, където са показани над 2000 вида кактуси и botanic_garden1(350x234)сукуленти, екзотични растения от сухите тропици и субтропици, средиземноморска растителност.

С тези билети обаче не може да се посети бившата лятна резиденция на Румънската кралица (вила „Тихото гнездо“, по – известна като  „Двореца“), защото сграда е под управление на Министерството на културата, уточняват ботаниците.

По информация на dariknews.bg и agro.bg