Отмениха още две сделки на бившия областен управител с имоти по Дамбата

0
1115

Още две сделки с имоти на балчишката Дамба бяха обявени в края на миналата седмица за незаконни от Върховния административен съд /ВАС/, съобщават от областната управа в Добрич.

ВАС остави в сила решение на Административен съд-Добрич, с което е обяве на нищожността на заповед на бившия областен управител Ердинч Хаджиев от м.май 2009 година. Със заповедта фирма „Ей Пи Инвест 09″ ООД се определяше за купувач на недвижим имот – частна държавна собственост. ВАС приема, че този документ е издаден при съществени нарушения на закона. Те засягат разпоредби на Конституцията, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите и Закона за държавната собственост. Установено е, че имотът изцяло попада в брегоукрепителното съоръжение Дамбата, което е част от крайбрежната ивица, изключителна държавна собственост е и не може да се актува като частна собственост на държавата.

С другото си решение, по подобен начин ВАС обявява за незаконна сделка за терен, закупен от „Балчик Плаза“ ООД – Варна. Двете решения на Върховния административен съд са окончателни.

На 3 ноември т.г. ВАС се произнесе по първото дело за Дамба „Албена – Балчик“ за обявяване на неправомерно продаден имот публична държавна собственост от бившия областен управител. Купувач отново е „Ей Пи Инвест 09″ ООД. Атакуваните в съда сделки са общо 8.

Източник: dariknews.bg