Одобрен културен проект за повече от 500 хиляди лева на община Балчик

0
1091

Интерактивен уеб портал ще рекламира фестивалите на града

“Балчик – сцена на изкуства” е най-новият спечелен проект на община Балчик. Общата стойност на финансирането е 525 540 лева, като 499 263 лева са безвъзмездна финансова помощ по проект “Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” по Оперативна програма “Регионално развитие”. Останалата част от 26 277 лева ще бъдат осигурени от общината.
“Балчик – сцена на изкуствата” обхваща поредица от културни събития, като ги обединява в идеята те да достигат до по-голям брой хора, да бъдат осигурени със съответните съвременни технически средства и се направи по-добра реклама.
За нуждите на проекта, в който са включени някои от най-успешните фестивали в Балчик, ще заработи интерактивен уеб портал, чрез който потребителите не само ще научават за актуалните културни събития в региона, но и ще имат възможност да дебатират и да дават нови идеи.
Специална целева група на проекта са хората с увреждания и жителите на отдалечените населени места в общината. За целта ще бъде закупен мобилен екран, който може да бъде разположен на различни места – дори и в морето. В рамките на спечеления проект ще бъде осигурена нова сцена и озвучителна апаратура.
“Балчик – сцена на изкуствата” подава ръка и в същото време отправя предизвикателство към млади или утвърдени програмисти, които да създадат среда за виртуален хор. Кулминация на това иновативно решение ще бъде фестивала “Черноморски звуци”.
Плажът, улицата и пристанището на Балчик са залегнали в  концепцията на проекта като нетрадиционни сцени за изпълнения на класическа музика.
Семинари, уоркшопи и перформънси в рамките на фестивала за театрално изкуство “Виа Понтика” са включени също в одобрения за финансиране проект с намерението младите артисти да бъдат обучавани да взаимодействат с публиката, а тя самата да бъде участник в представленията.
Партньор на Община Балчик в двугодишния проект е Фондация “Формат СФФ”.

Снимка: Валери Симов