Няма кандидати за централния плаж

0
2040

Областна управа занижи цената за втория търг

Няма кандидати за стопанисване на централния плаж в Балчик. Това съобщиха от Областната управа в Добрич по повод обявените търгове за отдаване под наем на три плажни ивици по Добруджанското Черноморие.

За централната ивица в Белия град са били поискани най-малко 51 589 лева, но никой не е пожелал срещу тази цена да подсигури плажа, се пише във вестник „Балчик“. Обявена е втора процедура, съобщиха от администрацията, каквато ще има и за плаж “Русалка”, който също не е бил пожелан за стопанисване срещу стартовите 15 хиляди лева за година. Единствено за ивицата „Иканталъка I” е определен наемател за пет години – това е варненското дружество „Уайт Коуст”, което е спечелило търга срещу 8300 лева годишно.

Изискване е да бъдат осигурени безопасни условия за ползване по предназначение, с медицинско обслужване. Областната управа вече предостави под наем след проведени търгове Новия плаж в Балчик, Божурец-Топола край Каварна и плажа край Международния детски лагер в Кранево.

Ивицата пред “Двореца” в Балчик ще се стопанисва от културния център, като в момента се поставят чадърите и се благоустроява целият район снови водни каскади и градинки.

Все още не е определен стопанин за централния плаж в Кранево, търгът за който се проведе в края на миналата седмица в министерство на регионалното развитие. Активната плажна ивица там е над 34 дка, с начална цена над 177 хиляди лева и наемно отношение за пет години.

Според обявените нови търгове за отдаване на плажове по Добруджанското Черноморие от Областната управа, тайно ще се наддава за пет ивици. За „Балчик – централен” се искат най-малко за година над 36 хиляди лева, а за „Къмпинг „Чайка” и Шабленска тузла – минимум по 17 хил. лв. Под наем за пет години се отдават за стопанисване и плажовете пред къмпинг „Добруджа” с първоначална годишна цена не по-малко от 30 500 лева, а за балчишката Тузла трябва да бъдат броени минимум 3500 лева годишно.

Заявления за участие ще се подават до 1 юни в Областна управа, а търгът ще се проведе на 2 юни. От началото на юни до края на септември стопаните трябва да осигурят водно спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинско обслужване, както и санитарно поддържане.