Нов ветроенергиен парк в Балчишко

0
1374

Предстои поредна мащабна инвестиция във вятърни генератори в община Балчик. Софийското дружество „Див Уинд“* възнамерява да построи енергиен парк „Дъбрава“, в който ще се включват 73 перки. Очаква се строителството да започне възможно най-скоро. Това коментира специално за Econ.bg Каспер Йорн Йенсен – проект-менинджър в „Див Уинд”. Той отказа да посочи в какъв размер ще бъде направената инвестиция.

Инвестиционното предложение предвижда и изграждане на подстанция и съпътстваща пътна и кабелна инфраструктура в землищата на шест балчишки села – Дропла, Дъбрава, Кремена, Царичино, Сенокос и Соколово.

Насрочени са срещи за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Те трябва да се състоят на 2 април. Първите дискусии ще бъдат от 9,00 часа в пенсионерския клуб на село Соколово, по-късно от 12,00 е срещата в клуба на село Дъбрава, а следобед от 15,00 часа инвестицията ще се разисква в заседателната зала на Община Балчик.

За жителите на селата Царичино, Сенокос, Дропла и Кремена ще бъде организиран транспорт, посочва Радио Варна.

Докладът за въздействието върху околната среда и върху защитени зони “Белите скали”, “Батова”,” Балчик” и “Крайморска Добруджа” за опазване на дивите птици, природните местообитания и дивата флора и фауна са на разположение на интересуващите се всеки работен ден в Община Балчик и в кметствата на селата, чиито землища засяга инвестицията.

По информация на Радио Варна