Нова колекция подготвят за следващия туристически сезон ботаниците

0
1105

Семинар на тема “Историческо проучване на автентичността във връзка със създаването, развитието и функционирането на лятната резиденция на румънската кралица в гр. Балчик до 1948 г.” се проведе в края на месец ноември в Софийския университет.

На него бяха показани за първи път оригинални скици на парка, градините и някои от сградите, предоставени от Националните архиви на Румъния.

Особен интерес предизвикаха оригиналите на застрахователните полици, инвентаризационните описи на сгради и съоръжения, както и на архитектурно-паркови елементи, някои от които са изгубени във времето. Чрез анализ на оригиналните заявки за семена и разсади на дворцовите градинари са разкрити елементи на растителния състав на парка по онова време.

Сега в Ботаническата градина върви усилена подготовка за зимата. Работниците са били ангажирани с резитба на опасни сухи клони и дървета, с което се цели осигуряване на безопасността на туристите. Подготвя се разсад за летни растения в старите оранжерии, а новата скоро ще е готова за посещения. Зазимяват се топлолюбивите храсти. Приключи засяването на теменужки и лалета, информира директорът на градината Ина Манчева. Тя обеща догодина да представят една сериозна колекция.