На плаж

0
5244
Плажове в Балчик и околностите има за всеки вкус и потребности. Въпрос на време e да откриете най-подходящото място за плажуване.

Основен плаж е “Централен плаж”, който се намира в непосредствена близост до пристанището на града. Това е най-големият плаж и може да се определи като семеен плаж. Предпочитан е за малките деца поради пясъчното морско дъно и големия бряг, от който всеки родител може да наблюдава децата си.
Плажът разполага със спасители и медицински екип, има и условия за наемане на шезлонг, чадър, водно колело и множество водни атракции. Предвидени са и места за поставяне на лични чадъри. Плажът е добре обслужван от работещите в непосредствена близост заведения за хранене.

“Холандски плаж” – намира се до Централен плаж, разделящ се само от една бетонна буна. Той е малък плаж, като кът да избягаш от общата глъчка.

“Нов плаж” се намира по крайморската алея “Дамбата”  между хотел – ресторант “Двата петела” и дискотека “Дай-Дай”. Плажът е малък, но се предлагат всички удобства за приятно плажуване – чадър и шезлонг, водни атракции. Към плажа има бетонна буна, която е отворена и са възможни скокове от нея в морето. В близост до плажа има изградени и два басейна с минерална вода.

Плаж “Принца” е малка пясъчна ивица  между “Дамбата” и Римската баня от архитектурния комплекс “Двореца”. Има поставени чадъри, които са над морското равнище. Дъното на морето е пясъчно, но трудно се осъществява визуален контрол от родителите към децата поради разделението на плажа и морето от крайморската алея.

Плаж “Двореца” е разположен пред резиденцията на кралица Мария. За да се влезе в морето се пресича крайбрежната алея “Дамба”, където са изградени стълби към морето. Плажът предлага чадъри и шезлонги. Тук морето е доста открито и често се оформят вълни. В близост има заведения за хранене.

Възможност за плажуване и риболов има и на водните съоръжения буни, към които са изградени стълбички, улесняващи влизането и излизането в морето. Буните са разположени перпендикулярно по цялата дължина на крайморската алея.

Плаж “Тузлата” се намира на 5 км северно от града, разположен в близост до санаториалния комплекс за рехабилитация с лечебна кал. Изключително девствен плаж. Носенето на плажни принадлежности е задължително. В началото на морското дъно има поставени бетонни блокове, което го прави изключително плитко с дълбочина до колене поне 20 метра навътре.

В близост се намира соленото езеро, откъдето се вади лечебна кал.

“Бялата лагуна” е оформен залив, където от размножаващите се там морски микроорганизми водата е мътно бяла. Плажът разполага с не голяма плажна ивица, както и с бетонни съоръжения, позволяващи риболов. До Бялата лагуна се стига с личен автомобил и е на 8 км от Балчик в северна посока. В близост има построени множество хотелски сгради позволяващи летен отдих.

Повече от 5 км е плажната ивица в КК “Албена”, където плажовете могат да задоволят вкуса на всеки летуващ и да допринесе за пълно удобство на плажа. Предлага се голямо разнообразие на водните атракции – воден банан, ринг, джетове, водни ски и пр.
Плажовете на курортния комплекс са отличени с еко награда “Син флаг”. Награждаването с това отличие се базира на изпълнението на 29 критерия в четири области – екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление, безопасност и услуги.
До курорта освен с автомобил или междуградски транспорт може да се стигне по пешеходната алея “Дамба”, която свързва Балчик с Албена. 8 км пешеходна отсечка край морето позволява с велосипед да се стигне до курорта за около 30 мин. Тя е предпочитано място и за релакс, защото по алея “Дамба” има поставени пейки, позволяващи да съзерцаваш морето.

Изключително фин и бял е пясъкът в курортното село Кранево, където условията за неповторима почивка не са за подценяване. В селото има множество хотели, семейни комплекси, частни квартири и богато разнообразие на ресторанти и места за развлечения и през малките часове.

Между КК “Албена” и Кранево има нудистки плаж, който подслонява желаещите да се пекат като Адам и Ева.

Макар и стръмен да е брегът в околностите на Балчик, на север от него, могат да се намерят уютни местенца за припек и възможност за бягство от градския шум и напрежение. Там задължително е носене на всички удобства, като се започне първо от студената бира и скарата.