Национални културни празници „Албена 2015“

0
1564

За 14 път националните културни празници „Албена”, събитие превърнало се част от духовния и художествения живот на Североизточна България, ще приобщи гости и жители на гр. Балчик.

На 20 септември 2015 г. от 19:00 ч.
в „Каменна зала“ на ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик

Както всяка година, така и сега, организираните от издателство „Захарий Стоянов”, Албена АД и 10 български общини, празници, тръгват с „изненади” за любителите на книгата:
– съвсем скоро излезлия впечатляващ труд на акад. Георги Марков – Книга втора „Светът в пламъци”, посветен на Втората световна война.
– Акад. Константин Косев представя най-новите си книги: „Българският възрожденски дух” и „България и княз Бисмарк”.
– С премиера на своята първа книга от новата поредица „Български върхове” – „Хан Тервел” се представя писателя и историк акад. Антон Дончев.
– Пет тома със съчинения на акад. Васил Гюзелев – най-големият български медиевист – също ще бъдат показани на литературните срещи.

– Издателят Иван Гранитски ще се яви пред читателите в двете си лица – като поет с „Устие” и като литературен критик с – „Гео Милев и трагиката на националната съдба”.
– Стоян Райчевски ще предложи на публиката две книги от поредицата „Бежанци” – „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи 1913-1944” и „Разоренията на македонските българи 1878-1903”.

– Панко Анчев ще представи своето изследване „Българският ум. Непрочетеният Тончо Жечев”.
– Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов показва своята поетична книга „Далнина”.
– Поетът Ивайло Диманов представя книгата „Всички клоуни отиват в рая“ и нов диск с авторски песни „Наздраве, Самота!“.