Най-големият голф турнир в България ще събере 170 играчи край Балчик

0
1060

Рекорден брой голфъри са заявили желание да участват в шестото издание на Открития шампионат на България за аматьори, който ще се състои от 10 до 12 септември на игрищата „Блек Сий Рама“ и „Лайтхаус“ край Балчик.

Заявка са подали 170 играча от 20 държави. Чужденците са 120, предимно от Австрия, Германия, Румъния, Шотландия и др.
Миналогодишният шампион, англичанинът Томи Кинг, ще защитава титлата си в конкуренция с топ играча от Уелс Ричард Диксън, който е президент на местната голф асоциация.

България ще бъде представена от 50 голфъри, между които са и най-добрите – Мартин Дънов (с хендикап 1.2), Тодор Кръстав (хендикап 3) и др.

Шампионатът носи точки за световната аматьорска ранглиста и се смята за един от най-престижните турнири в европейския голф календар.

Първенството ще премине през два турнира, като основния формат ще бъде „stroke play“ – всеки играч прави три кръга от осемнадесет дупки, като се събират нетните точки. Два кръга ще се проведат на игрището „Блек Сий Рама“ и един на „Лайтхаус“. Този турнир носи точки за световната аматьорска ранглиста.

Вторият турнир ще бъде „плейт“ с формат сингъл стейбълфорд, който също ще се играе в продължение на три кръга от осемнадесет дупки.

Главен съдия на състезанието ще бъде южноафриканецът Алън Рогът, който в момента е мениджър развитие за „Българската Голф Асоциация“. Рогът е завършил училището за съдии в St. Andrews през 2009 и бил съдия на EGA Boys Team Challenge Trophy през 2009, PGA Pro-Am at BSR през 2009, EGA Mens Challenge Trophy през 2010 и турнирът M-Tel BGA Amateur Open през 2009.

„Блек Сий Рама“ e обявено за голф игрище N1 в света за 2009 година от престижното голф списание Golf Inc. То е с 18 дупки, пар 72, дължина от 6648 метра и e първият завършен проект на голф легендата Гари Плейър в Източна Европа. Дизайнер на „Лайтхаус“ е Ян Усман, като това е вторият му реализиран проект в България след „Пирин голф & кънтри клуб“ край Разлог.

Източник: Дневник.бг