Мидена ферма край Балчик

0
1501

Инвестиционно предложение за изграждане на мидена ферма в акваторията на Балчишкия залив е постъпило в община Балчик. Фирма “Панорамен бряг” ООД от Пловдив обявява, че по време на строителството и експлоатацията ще се използват пластмасови буйове, бетонови котви, морски въжета. Реализацията и експлоатацията на фермата не са свързани с използването на природни ресурси, а производството не генерира отпадъци.
Писмени становища и мнения по инвестиционното предложение се приемат в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна или в Община Балчик. Предвижда се фермата да бъде в района на Овчаровски плаж. За финансирането на проекта ще се кандидатства по европейски програми. Очаква се мястото да се превърне в туристическа и кулинарна атракция.

Припомняме, че зелена светлина за изграждане на мидена ферма в Кранево бе дадена в края на 2010 година. Според издадено разрешително от Басейнова дирекция култивирана мида ще се отглежда на  400 000 кв.м от акваторията на Черно море с местоположение на 1 миля от брега на нос Екрене. Инвеститорът е варненското дружество „Сий Хармони“, а лимитът на производство е 1000 тона годишно. Конструкцията на миденото поле ще бъде по пилотна технология „Мидея“ с интегрална щормоустойчива система. Разрешителното за ползване е валидно 15 години, като крайният срок за изграждане на съоръжението е до 5 години. Мидената ферма ще заработи, след като бъде одобрен от Басейнова дирекция план за мониторинг за качеството на водите в района от страна на инвеститора. Според проучвания най-подходящото място за мидопроизводство по Северното Черноморие е Кранево, следвано от Кабакум и района на Балчик.