Международен художествен пленер и чуджоезиков обучителен курс

0
1691
В рамките на една седмица – от 15 до 22 октомври – в Културен център „Двореца“ се състоя международен художествен пленер, с участници от Чехия и Словакия, както и обучителен чуждоезиков курс по чешки, последен модул от подготовка за ниво А2 Евростандарт.

Десетокласници от Училище по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи, заедно със своите преподаватели, Магистър Дана Будайова – директор и Магистър Красимира Колчева – преподавател по английски език, както и ученици от 11 клас на Средно училище по изкуства от словашкия град Тренчин, заедно с преподавателите си, Магистър Ивета Охранкова  и Магистър Владислав Какоди, работиха на територията на  Архитектурно-парков комплекс „Двореца“, гр. Балчик , гр. Варна, както и по голяма             част от североизточното ни черноморско крайбрежие.  Основната идея на техния творчески проект беше да претворят вдъхновението си от видяното през едноседмичния период, под формата на графики и дизайнерски чертежи, които след това да бъдат реализирани практически в дизайнерски продукти – стъкло и дрехи – под надслова „Двореца“ в Балчик, представящи и рекламиращи едноименния групов паметник на културата в България.

Пленеристите от чешкото училище, бяха от специалностите – индустриален дизайн и дизайн на стъклото, а словашките ученици от специалностите – интериорен дизайн, фотография, текстил и индустриален дизайн.

Чуждоезиковият обучителен курс (6 модул) се проведе, като последен етап от подготвителните степени за влизане в ниво А2 Евростандарт, за курсистите по чешки език от България. Курсът е уникален по рода си за страната и дейността на Държавен Културен Институт „Културен център „Двореца“,  тъй като постави основите за множество реализирани до момента, както и предстоящи  в бъдеще, проекти и градивни международни и регионални, културно-творчески контакти.

Успеваемостта на чуждоезиковия обучителен курс по чешки език, с ръководител Магистър Дана Будайова – Директор на училището по стъкларство и дизайн от моравския град Валашске Мезиржичи,  предстои да бъде изразена резултатно до края на тази календарна година – време, през което българските курсисти ще трябва да покрият тестово и разговорно, изискванията за ниво А2 сертификат.

plener-balchik1