Летището в Балчик част от аерогара София

0
1386

Летище София ще отговаря за експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик”, реши правителството.
Софийското летище, чийто принципал е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, има достатъчно добър опит в управлението, което гарантира изпълнението на проекта, обясниха от правителствената информационна служба.
Това ще даде възможност в най-кратки срокове летище Балчик да започне да приема граждански въздухоплавателни средства.
В момента летищната площадка на военното летище в Балчик е едва 2500 м и с ниска товароносимост. Предстои да бъде ремонтирано и удължено до 3500 м. Трябва да се изгради и пътнически терминал, за да може Балчик да посреща туристи за Северното Черноморие – главно Албена, Кранево, Каварна, Балчик и изградените в района голф комплекси.
Промяната в предназначението му ще позволи подобряване на авиоуслугите по Българското Черноморие. Очакванията са, че летище Балчик ще поеме около 1/3 от полетите до Варна.
С това ще се облекчи значително тежката транспортна ситуация във Варна, особено през лятото, тъй като централният поток от автобуси и коли към курортите на север в момента минава изцяло през града, смята кабинетът.

Снимка: Огнян Стефанов