Късометражното кино тръгва на балчишкия екран

0
1218

Конкурсната програма на Деветият международен фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА” започва тази вечер 19-ти юни. Прожекциите са от 16 часа в НЧ “Паисий Хилендарски”, където входа е безплатен за всички желаещи.

150 е общия брой на филмите от 5 континента, които ще се състезават в конкурсната програма. България ще се представи с 29 къси филма. На публиката ще бъдат прожектирани руски късометражни филми, експериментално кино от Финландия, унгарско и немско кино.

Една от целите на фестивала е да бъде върната публиката в залата и тя да бъде с по-голям интелектуален потенциал от това, което дава телевизията, каза на откриването директорът на фестивала Цанко Василев. Сред другите приоритети, на които залага филм феста е да бъде построено кино в Балчик, което да бъде предпочитано място за гости и жители не само през фестивалните дни. На откриването стана ясно, че на организирания филмов пазар, кинотворците ще представят ленти, които рекламират като културни и исторически дестинации морските общини Созопол, Несебър и Поморие.

На официална пресконференция днес бе представено изключително дамското жури, което се обедини над тезата, че независимо дали си мъж или жена, това не ти пречи да правиш изключителни филми и да бъдеш професионалист в областта. Женският състав е представен от Бикет Илхан – режисьор, продуцент  от Турция, Бранислава Джунов – Стосич – журналист и кинокритик от Сърбия, Елена Йончева – журналист на свободна практика, Емилия Стоева –  филмов оператор, преподавател в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, Линда О. Олшевски, селекционен изпълнителен директор за екранно разпространение на Oscar Short от Канада, Молгожата Потоцка – актриса, филмов режисьор и продуцент от Полша, Мила Нивикова – председател на селекционната комисия и съосновател на МФФ „Молодист“ от Украйна, Санди Сисел – филмов оператор, режисьор, преподавател, Ружа Колева – професионален аниматор, Виктория Маринеску – продуцент, сценарист и режисьор от Румъния.

Късометражният филм се прави предимно с много любов, страст и без пари, коментира журито на официалната пресконференция. В България няма програми за финансиране на този тип кинопродукция, допълни Цанко Василев. Изтъкнато бе, че страната ни е със слабо филмово производство. Единствената институция, която финансира филми, но не и късометражни това е Националният филмов център.