Катар проявява интерес към туризма в Балчик

0
1230

В района се оформя зона за по-скъп туризъм – развиват се голф игрища и луксозни хотели

Емирство Катар планира да направи инвестиции на стойност 100 млн. долара у нас. Сферите, в които това може да стане, са шест: медицина, селско стопанство, туризъм, военно-техническо сътрудничество, инфраструктура и култура.

Това коментира катарският министър на външните отношения Халед Ал Атия след срещата си с българския му колега Николай Младенов, съобщи Econ.bg. По-късно Атия се срещна и с други министри, както и с премиера Бойко Борисов.

Външният ни министър Николай Младенов обясни, че от наша страна катарцитне могат да получат опит по отношение на метрото, което искат да строят. Проектите в сферата на здравеопазването касаят обучението на катарски студенти у нас, както и възможностите за работа на български медици в Катар, която страда от остра липса на лекари и медицински персонал.

От Катар са проявили интерес и към разработването на туристически бизнес по българското Черноморие, в района около Балчик, където вече се оформя зона за по-скъп туризъм – развиват се голф игрища и луксозни хотели. От катарската делегация са проявили интерес и към планинския ни туризъм и по-специално към Рила планина, където също е обсъждан инвестиционен проект.

Срещите, на които ще бъдат определени техническите подробности за инвестиционните проекти, продължават.

Един от проектите вече е известен – летището в Балчик, към което катарците проявиха интерес още през март. Този форум в Доха обаче приключи с оставката на Трайчо Трайков, след обвиненията, че той не е успял да си свърши работата и да организира както трябва събитието.

Халед Ал Атия коментира още и последния проект, представен само преди ден от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова – скоростен път между Русе и Свиленград, а оттам и по магистрален път до Истанбул.

Според него Катар може да пусне допълнителни пари за развитието на този инфраструктурен проект.

По информация на inews