Исторически отличия за Балчик

0
1163

Три години бяха необходими на възродения Морски клуб „Балчик“ за да стигнат негови състезатели до титли и медали от Национално първенство по ветроходство.

Ветроходците, морските спортни многобойци и водомотористите от Белия град и преди са печелели отличия от първенства на България, но медалите на Александър Славчев, Никола Николов, Тодор Първанов и Пламен Кирилов от Националното първенство за детските класове през 2010 г. в Бургас са с по-особена стойност.

Отличията са, закономерен резултат от труда на всички работили и работещи в Морски клуб „Балчик“, възроден през юни 2007 г. от десетина ентусиасти. Още тогава, учредителите му заявиха сериозни намерения да работят тръгвайки от едно коренно ново начало, а генералната цел да бъде една – популяризиране на морската идея в града във всичките й измерения.

Мотивите също бяха сериозни. Балчишкият морски клуб е съществувал и преди 1989 г., но условията след това разрушиха старата система на ОСО и всичко логично замря.
Морски клуб „Балчик” предложи на младите алтернатива на интернет клубовете с цел възпитаване на нов начин на мислене – такъв, при който морето да е потребност. И досега пред очите ми са децата на Балчик, които в летните дни на последните три години се събираха пред фургончето на Дамбата още в 8 сутринта. И с нетърпения очакваха да въоръжат и пуснат „Оптимист“-ите на вода. И да попиват жадно ветроходната материя, преподавана от Чичо Юначе, Чичо Бучка, Чичо Ангел, Чичо Миро, Петката… И така докато се смрачи.

И което е много важно – през цялото това време нито един родител не се разтревожи, че детето му е далеч от дома, че е в морето. Просто хората бяха и са сигурни, че децата им са в безопасност!
За три години Морски клуб „Балчик“ и морските хора в Белия град свършиха страшно много работа, която на други места не е свършена за десетилетие.
Клубът разполага с над 10 „Оптимист“-а, два „Кадет“-а, след няколко дни ще се сдобие и с лодка от клас „420“.
Регатите за килови яхти в Балчик са много добре организирани и като състезателен формат и като социална програма.
Клубът организира и регати за подрастващи. Разполага и с хора, обичащи Морето. А, щях да пропусна – всички те вече срещат разбиране и от Община Балчик.
Героите днес са Александър Славчев, Никола Николов, Тодор Първанов и Пламен Кирилов. След година сигурно ще има и други…

Честито, приятели!!!

Източник: www.nautica.bg

Снимка: Nautica.bg