За да стане гражданско, 30 млн. лв. влизат във военното летището?

0
993

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ: ИСКАМ НАПРОЛЕТ ТОВА ЛЕТИЩЕ ДА

ФУНКЦИОНИРА ЗА НОВИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

 

С 30 милиона лева военното летище в Балчик може да бъде превърнато в гражданско, преди да бъде дадено на концесия, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет, проведено на 6 юли, публикувана два дни по-късно. Основен двигател на това е премиерът Бойко Борисов, който иска да спре монопола на варненската аерогара. Идеята му е одобрена от кабинета. “Летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна”, казва той по време на обсъждането. В разговори с него местни оператори, собственици, хотелиери казвали, че никой не е имал кураж да направи това, затова и не било правено. “Така че считайте, че това е политическо решение”, казва премиерът.

В началото на дискусията министърът на транспорта Ивайло Московски поставя въпроса за средствата, които ще бъдат необходими за текущи разходи, след прехвърлянето на летището към транспортното министерство, и които не са предвидени в бюджета му. Заместник-финансовият министър Владислав Горанов отговаря, че държавата няма политика да инвестира директно в граждански летища. Обикновено това се е случвало през концесии. Той предлага и за летището в Балчик да бъде същият. “Ако идеята е това летище да бъде разширено за целите на гражданската авиация и да придобие техническата способност да приема граждански полети, това нещо да бъде реализирано чрез отдаването на летището на концесия. Смятам, че ще бъде проявен инвестиционен интерес”, казва той. Горанов предлага Министерството на отбраната да продължи финансирането на летището до края на годината, а през това време транспортният министър да подготви процедура за концесионирането му. “По този начин в кратки срокове в следващата година да може това летище да се инвестира от търговския оператор”, добавя зам.-финансовият министър.

Министър-председателят е сигурен, че ще има инвестиционен интерес от големите оператори, защото “дори и към момента има монопол към возенето на морето. Услугата не е добра. И не създадем ли конкурентност, тя няма да бъде никога добра”.

Според Борисов балчишкото летище било буренясало и не се поддържало по никакъв начин, и военните не трябвало да говорят, че това им е резервното и най-важното летище. По Конституция военните имали право да кацат на което летище искат, както кацали в София.

Премиерът предлага или незабавно да се пусне концесия на аеропорта, или да бъде направен и след това да бъде даден на концесия. “Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България”, заявява той и допълва: “Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предложи вариант, който е най-бърз, най-удобен и гарантира туризма. Там искам да има гражданско летище. И хората да могат да избират къде да кацат. Да се намери сериозен оператор, който да гарантира всичко това. Това веднага ще активизира и собствениците на другите летища да си ги превърнат от селски кокошарници, каквито са в момента, в нормални летища.”

Министърът на транспорта информира, че по предварителни данни от експерти от Гражданска въздухоплавателна администрация, за да бъде доведено летището в Балчик до ниво гражданско летище, на което ще могат да кацат същия тип самолети, каквито кацат и на Варна, ще бъде необходима инвестиция от около 30 милиона. От разговор със зам.-финансовия министър станало ясно, че това ще е доста тежък ангажимент към бюджета.

Борисов отвръща, че може да струва и 50 милиона. Тези пари щели да се върнат в момента, в който летището се даде на концесия, или да се оперира от някого. “Искам го напролет, май месец, това летище да функционира за новия туристически сезон. И военните да могат също така да си кацат. Като двата им обекта си остават”, заключава премиерът.

На въпроса на военния министър Аню Ангелов дали до края на годината военните да обслужват летището или да го сдават на Министерството на транспорта, отговорът на Борисов е да се сдава.

От обсъждането не става ясно обаче кой ще поеме издръжката на летището до концесията, държавата ще инвестира ли в него и откъде ще се намерят средствата, ако има подобно решение.

Цялата стенограма е публикувана на сайта на Министерски съвет: www.government.bg/

По информация на вестник „Балчик“