Започва фестивалът “Младите в изкуството Балчик 2011”

0
1003

С изложба в залата на Художествената галерия в Балчик на 5 септември от 16.00 ч. ще бъде открит фестивалът “Младите в изкуството Балчик 2011 – Виа Понтика”. Свои творби ще представят възпитаници на Националната художествена академия.

Форумът ще се проведе за четвърта поредна година в нашия град през първата десетдневка на септември. В рамките на фестивала жителите и гостите на града ще видят различни заглавия, в които участват студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”. Тази година студентският форум се разраства с изпълнение на студенти от Национална музикална академия “Панчо Владигеров” и две изложби на студенти от Национална художествена академия “Николай Павлович”. Предвидени са творчески ателиета, в които ще участват над 100 студенти и техните преподаватели. Организатори са братята актьори от Балчик доц. Веселин Ранков и Красимир Ранков.

В понеделник (5 септември) от 17.00 ч. в залата на читалище “Паисий Хилендарски” ще бъде представен късометражен документален филм, заснет през 2011 г. “Един град с много имена и една тъжна история” е необичайното заглавие на филма, в който доц. Веселин Ранков разказва любопитната и древна история на Балчик и построяването на архитектурно-ботаническия комплекс “Двореца”. Автор на филма е продуцентът на телевизия “Туризъм” Георги Крумов. От 18.00 ч. в същата зала студентите от НАТФИЗ ще представят “Тирамису”, а от 20.00 в храм “Св. Св. Константин и Елена” е концертът на възпитаниците на вокалния факултет на музикалната академия.

На 6 септември от 18.00 ч. в централното читалище ще гостува Театърът на българската армия с постановката “Сега или никога”, в която участват Стефка Янорова, Красимир и Веселин Ранкови и Ярослава Павлова. Следващия ден, отново в читалището, ще бъде концертът на студентите от музикалната академия в 18.00 ч.

Тази година по време на фестивала ще бъде обърнато специално внимание на танца. На 8 септември от 18.00 ч. в НЧ “П. Хилендарски” ще бъде представен “Изборът на артистите”, част от проекта на Британския съвет “Движение напред”. Колекцията от танцови филми дава изчерпателна картина на историята и развитието на британското танцово кино. Същия ден, от 20.00 ч. в Каменната зала на Двореца ще бъде моноспектакълът на Силвия Божидарова от НАТФИЗ “Данчо, Мартин и майка им”.

На 9 септември от 16.00 в сградата на Общината ще бъде открита изложба-дизайн на студенти от Националната художествена академия под надслов “Балчик по-добро място за живеене”. По-късно, от 18.00 ч., в залата на централното читалище ще бъде заключителният концерт на младите музиканти от академията.

Документалният филм “DON’T SLEEP – WALK”, който ще бъде прожектиран на 10 септември от 18.00 ч. в читалището, разказва за четири момчета, занимаващи се с танца b-boyng или както е по-известен breakdance. “Домът на Бернарда Алба” е премиерното заглавие, което ще поднесе на балчиклии IV-ят Фестивал на младото изкуство „Виа Понтика”. Това е едно модерно представяне на класическото произведение на Лорка, базирано на танца. Представленията ще бъдат от 20.00 ч. в Каменната зала на Двореца. Премиерата е на 11 септември, а предпремиерата.

По информация на в-к „Балчик“