Запален от Чарли Чаплин, Александър мечтае да стане актьор

0
1537

Александър Танев от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Балчик е на 10 години, но вече твърдо е решил какъв ще стане когато порасне – актьор.
И мечтата му вече започва да се сбъдва – той има роля във филм, и то не каква да е, а главната. Момчето изигра Питър Пан в едноименния филм-мюзикъл на БНТ. За ролята на изгубеното момче Александър се преборва с над 600 деца от цялата страна. Това става възможно благодарение на кастинг на телевизионното състезание „Феномени“, организиран през м. г. в няколко града в страната от продуцентска къща „Урбан Медия“. Талантливият малък певец се явява на първи кръг с песента „Последен рок“ на Петя Буюклиева. Само за два дни подготвя танц за втори кръг – куик степ, и продължава напред. Още на първите му явявания вокалният педагог Росица Овчарова, която е в журито, е категорична, че това ще е Питър Пан. Александър продължава да изявява таланта си и в следващите четири кръга и в шести печели главната роля. Филмът „Питър Пан“ бе излъчен на 31 декември по БНТ.
Александър Танев се занимава с пеене от втори клас, негов вокален педагог е Мила Маврова. Пред НДТ тя сподели: „Когато дойде да пее при мен, веднага ми направи впечатление талантът, който притежава. Хубав глас, чисто пеене, темперамент. Ненапразно спечели ролята на Питър Пан – той притежава съвкупността от качества, необходими за един мюзикъл – артистичност, певческа дарба и танцувални умения“.

Само шест месеца след като започва да пее, 10-годишното дете печели и първата си награда – трето място на националния конкурс „Слънце, радост, красота“ в Несебър. А изминалата година е много успешна за него – освен победата във „Феномени“, той печели първо място в общинския конкурс „Моята България“, второ място и специална награда за сценична реализация на националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ в Панагюрище и второ място на международния конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“ във Варна.

От общинския конкурс „Моята България“ Александър има още една грамота – за отлично представяне в направление „Изобразително изкуство“. Защото пеенето не е единствената сфера на изкуството, в която се изявява. Александър Танев посещава няколко извънкласни форми – Школа по изобразително и приложно изкуство към ОДК в Балчик с ръководител Лили Атанасова, Школа по пиано към НЧ „П. Хилендарски“ с ръководител Маргарита Карагеоргиева, театрална школа „Щурче“ във Варна с ръководител Христо Колев, а хореографиите на песните му са дело на Евгения Кирилова – преподавател по танци в читалището. Любовта към изкуството е намерила място вече и в сърцето на по-малкия брат на Александър – Никола.

Момчето ходи на рисуване, танци и пиано. А майката на децата Бистра Танева разказва интересна случка. По време на една от дървените ваканции у дома свършили листите и момчетата изрисували една от стените. Там изобразили любимите си герои от „Вълшебникът от Оз“. „Александър много обича да чете, любима книга му е винаги последната“, разказва Бистра Танева. Тя не крие, че е предизвикателство да имаш такива деца, защото постоянно изискват внимание, във всеки момент трябва да си готов да отговориш на идеите им.
На фона на всичките си артистични заложби, Александър Танев е категоричен, че иска да стане актьор. Момчето е запленено от Чарли Чаплин и удивително добре го имитира.  Споделя, че най-много харесва черно-белите филми, защото в тях актьорът без говор пресъздава настроението на героя.

Информация на: НДТ
Снимка: архив на Александър Танев