„Завръщането на Мамаду“

0
1698

Легендарният Мамаду Диабате се завръща отново в България. В края на септември тази година ще бъде участник заедно с триото си в концертната етно програма на осмия международен арт форум „БезГраници“, който ще се проведе от 22 до 24 септември в „Двореца“ – Балчик.

Мамаду е  композитор и музикант, свирещ на балафон, носител на множество международни награди.  Роден е във Буркина Фасо в африканския континент. Произхожда от традиционна „джели“ фамилия , която е известна с музикалния си дар и с разказвачеството на истории на народа на Самбла. Професионално му обучение започва когато той е едва на 5 години. Неговата виртуозност е забележителна – някои хора казват, че той има повече от две ръце. Определени музикални техники му позволяват да свири солово, създавайки  внушението,  че трима балафонисти свирят едновременно. От 2001 година, той е записал 11 албума. Компакт дискът „Кенея“ е първия в света запис на народна балафонна музика на народа на Самбла. Тази музика всъщност представлява  трансформация на техния език в музика. Интересен факт е, че музикантите които не говорят на него, не могат да свирят тази музика. В наши дни групата на музикалния виртуоз включва два балафона, което характеризира „Мамаду Диабате и Перкъшън Мания“. Това  превръща проекта в единствената група в света от този тип, различна от всички други западно африкански музикални състави. Музикалните диалози и ефектния дуел на балафоните е нещо много съществено по време на тяхното шоу. В момента Мамаду живее във Виена, Австрия. През 2006 г. той открива основно училище в Буркина Фасо, където в момента се изучават безплатно 550 деца.  Мамаду Диабате пристига в България със своето трио: Драмане: балафон и флейта, Мамаду: балафон, Калифа: перкусия, джембе.

Интервю с Мамаду Диабате. Автор: Румяна Тенева

Има ли връзка между твоята музика и родното ти място?

Казвам се Мамаду Диабате от народа на Самбла от Буркина Фасо и моята музика има корени в древните традиции на Самбла.

Как можеш да опишеш твоята музика накратко?

Уърлд мюзик:  традицията на Самбла вплетена в етно ритми от други  хора от други народи –  които познавам от пътуванията ми по цял свят. Ако намирате в моя стил елементи от джаз и блус, вие сте прави. Американският джаз и блус произлизат от африканския район Савана (областта между Сахара и дъждовните екваториални гори), където заедно с други държави се намира и Буркина Фасо. Разбира се, дори могат да се открият и елементи в моята музика и от европейската класическа музика.

Обичаш ли да пътуваш?

Пътувам от моето ранно детство. Пътуването се е превърнало стил на моя живот. Ако трябва да стоя в къщи повече от четири дни, се чувствам болен.

Какво те вдъхновява ?

Коренът на цялата моя музика идва от традицията на Самбла. Сега използвам всичко до което се докосна и ме вдъхновява. Най-добрите идеи идват по време на занимания с деца. Те виждат света тотално различно и създават нови идеи, които големите не могат да измислят. Аз вярвам, че тяхната неопитоменост и излъчваща свежест ще ме предпазят от превръщането ми в стар и отегчен човек…

 Какво е влиянието на музиката за промяна на света към по- голяма толерантност и обединение?

Музиката е много важна. За разлика от жестоката и двулична политика, тя променя съзнанието нежно и позитивно.

Как изкуството помага за премахването на границите в света и между хората?

Границите са продукт на невежеството и страховете. Изкуството и пътуването ти помагат да опознаеш стила на живот на другите хора и техния начин на мислене.

Чувал ли си нещо за България преди да потвърдиш гостуването си през септември тази година? Какви са твоите очаквания от форума „БезГраници“ ?

Вече съм идвал в България и съм свирил заедно с изключителни музиканти като Стоян Янкулов и Елица Тодорова. Сега се надявам да се запозная с вдъхновяващи хора и да се докосна до нови идеи.

Благодаря много!

За мен беше чест.

Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка с осмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа Скендерман.

„БезГраници“ се провежда отново с изключително свежа и интересна арт програма. Концертите включват освен легендарния Мамаду и звездите на бретонската келтска музика „Плантек“ (Франция),  сибирските „шамани“ водени от музикалния гуру Роман Столяр – „Сандал“ и „Етно импро“ (Русия), звездата от Холивуд: суфи композитора и музикант, автор на музиката на „Младият Индиана Джоунс“ американеца с турски етнически корен – Латиф Болат (САЩ), баските музикални „революционери“ от Навара – Миелочин (Испания) и „викингите“ от „Химерланд“ (Дания). Освен музикалната програма, форумът ще включва и най-важното събитие което е в сърцевината на събитието– конференцията на музикалните организатори, експерти по културна политика и менажери от цял свят. Традиционно ще се проведе и пленер за художници и фотографи. На БезГраници се очакват 80 участника от 20 държави. Очаквайте в скоро време още новини и интервюта със забележителни артисти.