Етнографкси музей

0
1898

Етнографският музей в Балчик  се намира в непосредствена близост до Историческия музей.

Експозициите се помещават  в красива реставрирана възрожденска къща на два етажа. Къщата е строена през 60-те години на ХІХ в., собственост на балчишки търговец – житар.

Етнографският музей разполага с повече от 1500 експонати свързани с бита и поминъка на балчиклии, както и множество автентични предмети, оръдия на труда, облекла, накити, характерни за местното население в този край.

Подредените колекции са: Домашни занаяти и покъщнина, дърворезба, керамика, ковано желязо, медникарство, накити, традиционно народно облекло и дребни шевици и тъкани, представляващи по автентичен бъчварският занаят, медникарството и абаджийството.

Сред интересните експонати е диканята – приспособление за вършеене на зърното, направена от няколко вида дървесина – липа, круша, дрян и др. Посетителят може да се запознае и с богатството на багри и шарки в празничните костюми от Добруджа и Котел.

В експозицията са представени уреди, свързани с влакнодобива: дараци за вълна и коноп, чекръци, предачки, хурки, хоризонтален стан, и др.

Цени на билетите в Етнографския музей

Вход за лица до 7 години – безплатно

Вход за лица от 7 до 18 години, студенти и пенсионери – 1.00 лв.

Вход за лица над 18 години – 5.00 лв.

Беседа – 5.00 лв. – тематичa

– 2.00 лв. – обща

Address: Балчик 9600, ул. “Димитър Желев” №3

Website: www.museumbalchik.com/emuseum.php

Phone: + 359 879 99 89 42 Маруся Банова – отдел Етнография