Евгени Недев представя „Размисли“ в галерия „Тихото гнездо“

0
1812

Над 35 живописни творби на Евгени Недев, обединени под името „РАЗМИСЛИ“ показва  галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ КЦ „Двореца“-Балчик от 4 до 14 юли.

Младият габровски художник твори в областта на класическия пейзаж. От скоро е член на Съюза на българските художници и председател на габровската група. Директор е на художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Според проф. Иван Кънчев, творчеството на младия художник е различно от това, което рисуват неговите връстници. „Нищо излишно и модерно, нищо неразбрано и нищо завоалирано няма на пръв поглед в платната на Евгени Недев. Всъщност точно това е най-голямото му достойнство. Той има сетива за пейзажа, чувства красотата – не си я измисля. Пол Сезан има теза – че добрият живописец се познава по това как умее да работи със зеления цвят – казва професор Кънчев – Евгени умее да го прави, както и да изобразява много добре задните планове – там, където хоризонтът се среща с небето.“

Рисувани през последната една година – творбите са реалистични и оставят спомен за озарен от слънцето хоризонт. Своеобразна кулминация е срещата на зрителя с творбата „Свобода“ спечелила на твореца възможността да специализира два месеца в Сите дез Арт, Париж Франция. Зад всеки един от пейзажите в експозицията се крие конкретна емоция провокирана от красива българска местност. Тази интимност с душевността на автора е допълнена от серия натюрморти, изпълнени в пастелни тонове, засилен контраст и индивидуален подход към повърхността. Впечатлението за една лично изградена цветност се подсилва от цялостното въздействие на платната.