Десети юбилеен фестивал “Усмивките на морето”

0
1020

Над 500 деца от България, Русия, Беларус, Молдова, Казахстан и Полша пристигат в Балчик за участие в Десетия международен детски фестивал “Усмивките на морето” от 25 юни до 1 юли. Дефиле на участниците ще премине през централната улица за тържественото откриване на 26 юни. Началото е в 19,30 часа от к-с “Ел Симпатико” по крайморската алея през пл. “Рибарски” в посока центъра, където от 20,00 часа ще бъде даден официалният старт с концерт за жителите и гостите на Балчик.
Конкурсната програма през следващите дни ще се състои в читалище “Паисий Хилендарски”, което е сред организаторите на творческия форум, и в храм “Св.св. Константин и Елена”.
В различните възрастови групи от 9 до 17 години ще се представят детски художествени колективи и солисти от танцови, вокални, хорови, инструментални, джазови, циркови, театрални жанрове.
Международно жури ще определи лауреатите и дипломантите, а с тайно гласуване ще бъде присъдена голямата награда. Оценяващите ще решат дали най-добрите участници ще бъдат отличени с безплатно включване в конкурси и фестивали в други държави. Ще бъде излъчена и награда на Община Балчик за най-добре представил се колектив.
Учредители на фестивала са Община Балчик и обществената организация “Источники будущего”, гр. Одеса, Украйна. Срещата на творците се провежда под патронажа и спонсорството на Кмета на Община Балчик, Управление за Младежки дейности, спорт и семейство при Областна Държавна Администрация гр. Одеса, “Албена”АД, ДКИ КЦ “Двореца” и Университетска ботаническа градина. Развитие на творчески контакти между художествени колективи и надарените деца, укрепване на приятелските връзки между тях са сред целите на сценичния форум.
Програмата на фестивала включва майсторски класове по вокал и хореография, а за опознаване на местните забележителностите ще бъдат организирани екскурзии.