Да построим киносалон в Балчик

0
995

Международния фест“In the Palace” реши да се заеме с тази задача

Построяване на първото кино в Балчик е каузата на Деветия международен фестивал за късометражно кино “In the Palace” .

Там ще се проведе традиционно и деветото издание на феста – от 18 до 25 юни.

Според организаторите липсата на истински салон за прожекции е парадокс, защото именно този морски град е емблематично “кинаджийско” място, което отдавна надхвърли рамките на България.

Нещата вече изглеждат традиционни – традиционен е огромния интерес към събитието, доказателство за което са делегатите, идващи от над сто страни и всички континенти, традиционно е в журито да участват “емблеми” на световната кино индустрия, каквито тази година са една селекционерка на наградите Оскар, една носителка на престижната статуетка и една икона на европейското кино, традиционен и напълно разбираем е и интереса на българските кино и телевизионни творци към събитието.

Сред едни от най-важните гости са режисьорът Кшищов Зануси, криейтив директора на Google Джи Лии или пък главният продуцент и директор на 20th Century Fox Санди Либерсон.

Средствата за построяването на киното ще бъдат събрани като безвъзмездна помощ от дарители – частни лица, институции и организации.

Сред големите имена, които подкрепят инициативата са Илка Зафирова, Елена Петрова, Теодора Духовникова, Чочо Попйорданов и много други.