Върнаха големите фестивали на Балчик

0
968

Филмовият фестивал за късометражно кино “В Двореца” и класическият “Balchik Classic days” и тази година ще бъдат възможни в Балчик след взетото днес решение на общинския съвет . 10-те гласа “за” отпадане на средствата не бяха достатъчни за нужните единадесет за приемане на решение. Това доведе до запазване на финансовата рамка предложена от кмета – 90 000 и 70 000 лв. съответно за филмовия и класическия фестивал. 30 000 лева са средствата за международен културен обмен, с които местните самодейни състави ще могат да се изявяват на международни сцени.
Окончателно бе решението за спиране финансиране на футболния клуб “Черноморец”, където съветниците бяха категорични със своите 15 гласа. Обсъдено бе бъдещето на детско-юношеската школа към футболния отбор чрез възможността за създаване на общинско дружество, което да осъществява по-голям финансов контрол.
Близо 150 граждани, заинтересовани за това какво ще се случи с балчишката култура, присъстваха на днешното извънредно заседание на ОбС – Балчик, на което съветниците прегласуваха решението си от 17 февруари. Тогава бяха орязани средствата в общинския бюджет за футбол и част от културните прояви в размер на 1 млн.276 хил.лв.