Възрожденски комплекс

0
3021

Възрожденският комплекс се намира в квартал “Хоризонт“ в Балчик и включва православен храм и взаимно училище, изградени по инициатива на местният патриот Кою Райчев.

Взаимното училище е първото българско училище в Балчик.

Посетителите могат да видят пълна възстановка на учебна стая, стая на учителя и историческа експозиция “Балчик през Възраждането“.
Двете стаи пресъздават обстановката в училището в периода 1861-1865 г., когато е учителствал Петър Стоянов от Котел.

Методите на обучение в училището са по метода Бел-Ланкастер, по-известен у нас като взаимоучителен метод. В класните стаи са се обучавали 50-60 деца, като учебният час е продължавал 90 минути. Непослушните са наказвани от учителя чрез бой с пръчка по ръцете и ходилата, седене на колена върху царевични зърна или орехи в ъгъла на стаята, вписване на имената им в “Черна таблица“, окачване черен знак на гърдите.

Добрите ученици са поощрявани чрез вписване имената им в “Таблица чесности“, награждавани с метални жетони, показани във витрината, а в празничните дни най-добрите ученици са награждавани със специални знаци – ордени “благопокорен“, “внимателен“, “разумен“ и т. н. от лъскава жълта тенекия.

До Освобождението Взаимното училище в Балчик се утвърждава като един от главните фактори за националното пробуждане на българския дух.

Храмът “Св. Николай Чудотворец” в комплекса е построен през 1845 г. когато се дава разрешение за изграждането му. През 1847 г. българската църква е обсебена от гърците, духовници и – пропъдени, богослужението на църковнославянски език – забранено, а училището закрито. През 1866 г. по инициатива на Кою Райчев училището към църквата е открито отново.

Патрон на храма “Св. Николай” е покровителят на моряците и рибарите.

Вътрешната украса и детайли на църквата са дело на тревненски майстори. В храмът е изложена постоянна изложба “Възрожденски икони от Добруджанския край”.
Храмът “Св. Николай Чудотворец” е действаща църква, отворена за посещения. Тя се обслужва от протойерей Георги.

Взаимното училище в комплекса не е отворено постоянно за посещения. Необходимо е предварителна заявка към Историческия музей – Балчик.

Цени на билетите за Взаимното училище

Вход за лица до 7 години – безплатно

Вход за лица от 7 до 18 години, студенти и пенсионери – 1.00 лв.

Вход за лица над 18 години – 5.00 лв.

Беседа – 5.00 лв. – тематичa

– 2.00 лв. – обща

Address: Балчик 9600, ул. “Христо Ботев” №4

Website: www.museumbalchik.com/vcomplex.php

Phone: +359 879 99 89 43 – Венцислав Чаков – отдел Възраждане
+359 579 7 24 41 – протойерей Георги