Home Забележителности Ботаническа градина

Ботаническа градина

0
Ботаническа градина

Ботаническата градина в Балчик прелива по естествен начин в архитектурния комплекс “Двореца”. Тя е основана през 1955 г от акад. Даки Йорданов и се стопанисва и използва за научно-изследователска дейност от СУ “Св. Климент Охридски”.
Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES). Тя е редовен член на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) и носител на орден “Св. Св. Кирил и Методий” ІІ степен за принос в науката и образованието.

Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 65 дка. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя от 85 семейства и 800 рода.
Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.
От 2010 г. към Ботаническата градина функционира нова оранжерия за кактуси, което вече не налага ежегодно пренасяне и пресяване на сукулентите, а превръщането на експозицията от кактуси в целогодишна.

Ботаническата градина осъществява международен обмен с над 350 градини от целия свят. Нови контакти са направени с градини от Аржентина, Бразилия, Съединените щати, Япония и др.

Голям е интересът към семена от ендемични и редки видове в ботаническата градина в Балчик както и към адаптирани кактуси и сукуленти. Сред най-търсените са дървовидния божур, метасеквоята, витошкото лале, алое и др.
Едни от най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, орхидеите и бромелиите, както и великолепно аранжирани колекции от едногодишни растения в парковите пространства.

Ботаническата градина ежегодно прави пролетно изложение на луковични растения. Близо 100 сорта лалета, цъфтящи от март до април, създават цветна феерия от самото начало на пролетта, която е радост за окото на посетителите. „Пролетните императори” са лалетата, които радва посетителите с прекрасните си цветове до средата на месец юни. Те са над 15 000 и крайморската градина буквално сияе с цветовете на пролетта и се радва на огромен интерес както от българи, така и от чужденци.

В „Шоуто на лалетата” главна роля изпълняват и сортовете “Аладин” – лалета в ярко наситено червено с бяло по краищата, и “Папагалите” – лалета, които преди да се разтворят, наподобяват човка на папагал. Внимание привличат още божуровидните, ботаническите, „Дайтона” и др. видове. Любителите на природата могат да видят „Царицата на нощта” – вид черно лале.
В градината място има и Урумовото лале, наречено на името на българския ботаник Иван Урумов. Лалето е български ендемит, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на Република България. Сред нестандартните и предизвикващи интерес са и лалетата-джуджета.

Translate »