Албена

0
2457

Албена е един от най-красивите курорти по българското крайбрежие, разположен на екологично чист залив на Черно море.  Курортът Албена е многократен носител на наградата „Син Флаг”, известен с изключителната си флора и фауна в целия комплекс. Албена е само на 30 км от град Варна и на 500 км североизточно от столицата София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра.

Албена е мястото, където морето се среща с пясъка. Курортът е наслада за всички възрасти – пясъчни ивици, кристално море. Комплексът разполага с близо 15 000 легла в 43 хотела от 2 до 5 звезди, разположени на самия морски бряг или близките хълмове с изгледи към морето и националния резерват „Балтата“. Хотелите разполагат с всички необходими удобства: кабелна телевизия, телефонни линии, ресторанти, барове, интернет зали, медицинско обслужване, рент а кар, конгресни зали, басейни, спортни услуги и др.

Курортният комплекс е открит официално през 1969 година. Курортът Албена е подходящ за семейна почивка. Той е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Само на 8 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица “Мария”.

Очарованието на курорта се допълва от близостта му с лонгозната гора на резерват “Балтата”, обгръщаща долината на река Батова. Това е природен резерват, който включва гора на територия от 180 декара. Там можете да се разхождате около гъстите гори и да се наслаждавате на уникални растителни видове. За улеснение на туристите и посетителите в резерват “Балтата” са изградени, екопътеки, прогледни площадки, кули за наблюдение на птиците.
В горите с такъв характер преобладават два дървесни вида полски бряст и остролист осен. Достигат до 30 – 35 м височина. От по-често срещащите се дървесни видове следват летен дъб, полски клен, дива круша обикновен габър, черна елша бяла топола, бяла върба и др. Гората е със средна възраст 45-50 години, а от лианите най-често се среща скрипката. В миналото тя е образувала плътен и бодлив пояс, които е правел гората непристъпна. Наред със скрипката все още са се запазили гърбачът, бръшлянът и др. Многото увивни растения, които гъсто се преплитат или се спускат от дърветата, придават на гората вид на джунгла. От тревните видове много характерни са блатното кокиче, перуника, див зюмбюл, момина сълза и др., а тръстиката е завладяла разливите на реката и дава убежище на много водолюбиви птици.
Балтата е обявен за резерват през 1978 г. Намира се в землището на с. Кранево, и го свързва с Албена. Резерватът обхваща най-северно разположената лонгозна гора в България, по устието на р. Батова. Реката извира от Франгенското плато под името Джевизлийска река. Тече на север, а при село Батово завива на изток, като се влива в Черно море между Варна и Балчик. Формира се от карстови извори. Тя е единствената непресъхваща река в добруджанския край. Устието й е лиман и там се намира резервата. Площа на резервата е 205.6 Ха.